Wednesday 29 February 2012

SAMBAL IKAN BILIS N TEMPE

Resepi ni memang gandingan paling best dengan bubur nasi. Makcik cukup suka ni. Nak best, tambah gak ngan kentang goreng nipis.

SAMBAL KERING IKAN BILIS CAMPUR TEMPE

Bahan-bahan :

Segenggam ikan bilis dikopek dan digoreng garing
Semangkuk kecil tempe dihiris kecil dan digoreng garing
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang merah dihiris
1 ulas bawang putih dihiris
Garam, gula dan perasa
3 sudu besar minyak masak


Cara menyediakan:

1. Panaskan minyak masak lalu tumis bawang merah dan bawang putih hingga garing.
2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.
3. Masukkan garam, gula dan perasa. Masukkan pula ikan bilis dan tempe yang telah digoreng.
4. Gaul rata dan hidangkan.

Kobis goreng ngan telur dadar tak kan tak reti kot?


 

IKAN MASAK ASAM PEDAS VERSI MUAR

Makcik ni berasal dari Kampung Sengkang Bt. 20, Bukit Gambir, Muar, Johor. Maka, sebagai orang Muar, kalo makcik tak reti masak asam pedas, kira malu la kan nak ngaku asal orang Muo. Mula-mula tu memang la tak berapa nak terer. Then, makcik belajo dari latihan dan pengalaman, beserta tips dari mak makcik dan juga biras sepupu makcik (Ina), maka terhasil la asam pedas yang makcik kategorikan sebagai simple but sedap.

 Asam Pedas Ikan Merah



IKAN MERAH MASAK ASAM PEDAS


Bahan-bahan:


2 keping potongan ikan merah - dilumur dengan air asam jawa yang pekat lalu diperap sekejap
1 senduk kecil cili kisar
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 cm halia
1 cm kunyit hidup
1 mangkuk kecil daun kesum
1 mangkuk kecil air asam jawa
1/2 biji peria
Garam dan perasa
3 sudu besar minyak masak


Cara menyediakan:


1. Basuh ikan yang telah diperap, lalu masukkan ke dalam bekas kecil. Masukkan air asam jawa.
2. Kisar bersama bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit.
3. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan yang dikisar hingga wangi dan kekuningan.
4. Masukkan cili kisar, tumis lagi hingga garing.
5. Masukkan air asam jawa yang direndam bersama ikan. Biarkan ia mendidih.
6. Masukkan ikan, daun kesum dan peria yang telah dipotong. Masak hingga ikan dan peria elok masaknya.