Sunday 30 December 2012

KEK KUKUS ASAM MANIS

Satu lagi resepi yang makcik dah try dan memang jadi adalah Kek Kukus Asam Manis. Resepi ni ikhsan dari Maksu saya yang memang tak kedekut ngan ilmu masak. Tanpa banyak ngomel, chek it out:


Bahan-bahan:

1 bungkus biskut cream cracker (about 300 gm) - dikisar halus
4 biji putih telur
4 biji putih kuning telur
250 gm gula halus
300 gm mentega
1 st esen vanila
2 sb susu pekat
Asam manis secukupnya
Pewarna hijau dan merah

Sebelum nak mula buat tu, sila balut penutup kukus ngan kain, dan didihkan air kukusan. Then, ambil acuan 8 in x 8 in, sapu ngan majerin dan alaskan ngankertas minyak atau gak aluminium foil.

Cara membuat:

1. Pukul bersama putih telur dan gula halus hingga gebu dan putih. Ketepikan.
2. Dalam mangkuk berasingan, pukul mentega dan kuning telur hingga gebu.
3. Masukkan susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi.
4. Masukkan biskut cream cracker yang telah dikisar halus. Gaul sebati.
5. Masukkan pula adunan putih telur, dan gaul sebati.
6. Bahagi kepada 2 bahagian... kalerkan satu warna merah, satu warna hijau. Tak pun ikut suka korang le nak kaler apa.
7. Tuang sesenduk adunan kaler apa je la... dalam loyang. Ratakan. Susun asam manis, biar jarang2 yer... kalo rapat sangat nanti kena potong kaki (sebab manis tu).
8. Kukus selama 15 - 20 minit... makcik amik 15 jer.
9. Kuarkan, tuang lak kaler lagi satu, susun lagi asam manis... dan ulang le hingga selesai. Kalo korang agihkan adunan dengan betul, akan dapat 3 lapisan merah, 3 lapisan hijau...

Ok...tu jer....

SUP MAKARONI

Makcik kali ni nak share dengan viewers resepi sup makaroni yang simple. Kekadang kita rasa tak selera nak makan menda2 heavy kan? So, sup makaroni ni bebenonya sesuai utk selera yang tengah tak berapa nak berselera. Anak2 pasti suka. Nak tau camne rupa sup makaroni ni? Nah.... ni malam tadi Makcik buat. Tapi gambo mmg tak canggih sebab guna camera hp Nokia C3 jerrrr....


Ok, meh kita check bahan-bahan dan cara buatnya.

SUP MAKARONI

Bahan-bahan:

1/2 peket makaroni direbus (Makcik guna pasta cam dalam gambo tu... ikut kehendak anak)
Sedikit hirisan ayam
Sedikit lobak merah - dipotong kecil
Sedikit bunga kobis - dipotong kecil
Sedikit hirisan daun sup dan daun bawang
1 biji tomato kecil dibelah 4
2 ulas bawang merah - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
1 cm halia - diharis rampai
Sedikit campuran rempah (bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis)
Sedikit lada sulah (lada putih) - ditumbuk halus
1 biji kiub ayam
Air secukupnya
Garam

Cara menyediakan:

1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dan campuran rempah hingga kekuningan.
2. Masukkan lada putih dan tumis hingga naik bau.
3. Masukkan air secukupnya (ni nak kena main agak laaa.... tak de sukatan tepat).
4. Masukkan hirisan ayam, kiub ayam dan garam. Biar mendidih.
5. Masukkan makaroni rebus dan sayur-sayuran. Biar seketika.
6. Hidangkan bersama hirisan daun sup dan daun bawang. Nak lagi best, tabur bawang goreng buatan sendiri. Kalo guna yang ready made dari kedai tak meletup.

Ok... selamat mencuba.