Sesetengah orang tak sanggup makan peria kan? Pahit. Tapi bila dah try, sebenarnya peria tu sedap. Makcik suka dua-dua jenis, peria ulam dan peria biasa tu... Selain dari makan cam tu je, peria juga boleh dimasak. Salah satu yang paling makcik suka dan dah ramai yang kemaruk adalah Peria Goreng Kunyit. Makcik dapat resepi asal dari Makcik Yah, jiran depan rumah makcik. Makcik Yah ni mmg terer bab masak. Tapi, makcik adjust sikit resepi ni bersesuaian dengan selera makcik la.
PERIA GORENG KUNYIT
Bahan-bahan :
1 biji peria sayur atau 3 biji peria katak (peria ulam)
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu teh garam
2 sudu besar tepung gandum
Cara-cara:
1. Peria di belah dua memanjang lalu dibuang bijinya. Hiris nipis-nipis macam nak buat kerepek.
2. Masukkan sedikit saja air untuk membasahkan peria.
3. Gaul bersama dengan serbuk kunyit dan garam.
4. Masukkan tepung gandum lalu gaul rata.
5. Goreng dengan api sederhana hingga sekata garing.
peria pahit la. tak sedap - ajid
ReplyDelete