Makcik suka makan spaghetti dan pasta. Tak kisah le bolognese ke, carbonara ke.. atau apa saja, janji ala-ala itali. Kekadang, makcik guna kuah spaghetti ready mate. Kekadang makcik buat sendiri. Ikut kemampuan poket masa tu la. Kali ni makcik nak share resepi yang makcik buat sendiri.
SPAGHETTI BOLOGNESE
Bahan-bahan:
1 peket pasta (tak kira la bentuk menda pun) - direbus hingga masak
500 gm daging kisar
1 tin tomato puri atau tomato cincang
1 biji bawang holland - dipotong dadu
3 ulas bawang putih- dipotong dadu
1 sudu besar rempah spaghetti bolognese (ada jual kat supermarket)
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk halus
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk halus
sedikit garam
1/2 biji lobak merah dipotong dadu
1/2 biji lada benggala merah dipotong dadu
1/2 biji lada benggala hijau dipotong dadu
2 biji tomato dipotong dadu
1 gelas air
2 keping cheddar cheese atau mozarella cheese
Cara-cara:
1. Tumis bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan pula bawang holland. Tumis hingga naik wangi.
3. Masukkan rempah spaghetti bolognese dan lada hitam.
4. Masukkan pula daging kisar dan masak hingga separuh masak.
5. Masukkan air, lalu dikacau rata.
6. Masukkan tomato puri dan bahan-bahan lain.
7. Setelah mendidih, tuang atas pasta.
Wallaaaaaaaaaaaaaaaaa..... meletup ko....
1/2 biji lobak merah dipotong dadu
1/2 biji lada benggala merah dipotong dadu
1/2 biji lada benggala hijau dipotong dadu
2 biji tomato dipotong dadu
1 gelas air
2 keping cheddar cheese atau mozarella cheese
Cara-cara:
1. Tumis bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan pula bawang holland. Tumis hingga naik wangi.
3. Masukkan rempah spaghetti bolognese dan lada hitam.
4. Masukkan pula daging kisar dan masak hingga separuh masak.
5. Masukkan air, lalu dikacau rata.
6. Masukkan tomato puri dan bahan-bahan lain.
7. Setelah mendidih, tuang atas pasta.
Wallaaaaaaaaaaaaaaaaa..... meletup ko....
No comments:
Post a Comment