Thursday 1 March 2012

IKAN TENGGIRI MASAK LEMAK CILI API DENGAN BELIMBING

Menu ni makcik gabungkan antara menu uwan hubby akak (org negeri sembilan) ngan menu mak akak (orang johor)... hasilnya, memang sedap dan mudah. Ni juga sesuai bila sang surirumah dilanda penyakit malas nak lama2 kat dapur tapi nak masak sedap....

IKAN TENGGIRI MASAK LEMAK CILI API & BELIMBING

Bahan-bahan :

3 keping daging ikan tenggiri digoreng kosong
1 mangkuk kecil santan pekat dari 1 biji kelapa
15 biji cili api
Kunyit hidup sebesar ibu jari
15 biji belimbing buluh
Sedikit garam
1 gelas air

Cara-caranya:

1. Tumbuk/kisar bersama cili apai bersama kunyit hingga lumat.
2. Masukkan semua bahan ke dalam periuk lalu dimasak atas api kecil sambil dikacau perlahan sehingga mendidih.

Itu saja la..... mudahnye... sedap plak tu....

No comments:

Post a Comment