Sunday, 30 December 2012

KEK KUKUS ASAM MANIS

Satu lagi resepi yang makcik dah try dan memang jadi adalah Kek Kukus Asam Manis. Resepi ni ikhsan dari Maksu saya yang memang tak kedekut ngan ilmu masak. Tanpa banyak ngomel, chek it out:


Bahan-bahan:

1 bungkus biskut cream cracker (about 300 gm) - dikisar halus
4 biji putih telur
4 biji putih kuning telur
250 gm gula halus
300 gm mentega
1 st esen vanila
2 sb susu pekat
Asam manis secukupnya
Pewarna hijau dan merah

Sebelum nak mula buat tu, sila balut penutup kukus ngan kain, dan didihkan air kukusan. Then, ambil acuan 8 in x 8 in, sapu ngan majerin dan alaskan ngankertas minyak atau gak aluminium foil.

Cara membuat:

1. Pukul bersama putih telur dan gula halus hingga gebu dan putih. Ketepikan.
2. Dalam mangkuk berasingan, pukul mentega dan kuning telur hingga gebu.
3. Masukkan susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi.
4. Masukkan biskut cream cracker yang telah dikisar halus. Gaul sebati.
5. Masukkan pula adunan putih telur, dan gaul sebati.
6. Bahagi kepada 2 bahagian... kalerkan satu warna merah, satu warna hijau. Tak pun ikut suka korang le nak kaler apa.
7. Tuang sesenduk adunan kaler apa je la... dalam loyang. Ratakan. Susun asam manis, biar jarang2 yer... kalo rapat sangat nanti kena potong kaki (sebab manis tu).
8. Kukus selama 15 - 20 minit... makcik amik 15 jer.
9. Kuarkan, tuang lak kaler lagi satu, susun lagi asam manis... dan ulang le hingga selesai. Kalo korang agihkan adunan dengan betul, akan dapat 3 lapisan merah, 3 lapisan hijau...

Ok...tu jer....

1 comment:

  1. kadang2.. eden raso, rugi pulok eden tuko jabatan.. melopeh nak makan makcik mimi masak.. kombung la perot orang bpip tuh..huuuu

    ReplyDelete