Wednesday, 2 January 2013

CHEEZY BREAD PRETZEL STICK

Hai... bangun tido je 1 Jan 2013, tetiba je Makcik rasa nak try buat pretzel stick. Bermula jam 6.30 pagi, makcik pun mula le... bukan apa, nak buat kudap-kudapan utk bday party anak bongsu makcik. Rasanya? Sedap la.... tu makcik lom dip dalam choc coating dan tabur badam lagi tu.... tapi makcik saja try tabur gula... ni la....


Bahan-bahan:

  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 sudu makan yis mauripan (atau apa je yang segera... tapi yg ni popular)
  • 1 cawan cheedar cheese parut - beli je yg dah siap parut
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1/2 cawan mentega
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan susu segar
  • 1 biji telur size A
  • gula pasir dan kuning telur untuk hiasan

Cara-cara
  • Satukan telur dan susu, kacau rata.
  • Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, yis, cheese, garam, mentega dan gula. Kacau rata lalu tuang adunan susu sedikit demi sedikit sambil diuli rata. Uli hingga aduanan tidak lekat di tangan.
  • Rehatkan 15 minit. Sementara itu, panaskan oven dengan suhu 160 darjah celcius.
  • Sapukan marjerin atas loyang dan alas dengan kertas minyak (sekarang dah ada baking paper, lagi mudah).
  • Canai doh, senipis 0.5cm dan potong panjang sepanjang 10cm.
  • Makcik potong guna pemotong agar-agar jer.... ada la bentuk sket kan?
  • Susun atas loyang, then sapu ngan kuning telur dan taburkan gula.
  • Bakar 15 minit.
Pretzel ni kalo korang suka, boleh coat dengan choc... beli bittersweet choc, then korang tabur lak badam.... memang terbaik ko jahhhhh....

Kalo nak lagi advanced, buat cam gambo bawah ni dan yang ada coklat coating ni le paling laris tau...




2 comments:

  1. salam..yuhuuu jumpa...banayak resepi turun temurun ko..

    ReplyDelete