Monday, 7 January 2013

SPAGHETTI MEATBALL BOLOGNESE

Hah... hari ni makcik tak berapa rasa nak celoteh banyak just nak share ilmu ni je... Korang cuba tengok gambo ni.... tak berapa cantik gambonya? Alahai.... gasak le... yang penting cara buat ;


Spaghetti Meatball Bolognese

Bahan-bahan:
1 peket spaghetti atau pasta (ikut suka kome le) - rebus ikut arahan pengilang
300 gm (atau nak lebih boleh gak) daging cincang
3 biji tomato (potong kiub kecil-kecil)
1 tin tomato puree atau diced tomato
1 biji lobak merah (potong kiub kecil-kecil)
1 batang saderi (potong kiub gak)
2 sudu besar rempah spaghetti bolognese
1 sudu besar lada hitam ditumbuk
1 biji besar bawang merah atau bawang holland - potong kiub
3 biji bawang putih - tumbuk kasar
Air secukupnya
Garam
1/2 cawan shredded cheddar cheese atau parmesan cheese (kalo tak de, sandwich cheese tu boleh je)

Cara menyediakan :
1. Ambil separuh dari daging cincang dan diuli bersama sedikit garam, 1 sudu bedar rempah spaghetti dan sedikit lada hitam. Uli hingga sebati dan bentukkan menjadi bebola kecil. Ketepikan.
2. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi dan masukkan  baki rempah spaghetti dan baki lada hitam. Tumis hingga naik bau.
3. Masukkan bebola daging dan golek-golekkan hingga suku masak.
4. Masukkan lebihan daging cincang dan tumis lagi hingga rata.
5. Masukkan sedikit air dan tomato puree. Kacau rata. Kalau pekat, tambah lagi sedikit air.
6. Masukkan lobak merah, tomato, batang saderi dan garam. Masak hingga mendidih.
7. Masukkan keju dan rasa dulu masinnya tu....
8. Siap dah? Apa lagi... tuang le atas spaghetti tu.... walaaaaaaaaaaaaa...

2 comments:

  1. salam kenal... feveret spegeti ni.. tak kira le apa pun ..

    ReplyDelete
  2. NAK TANYA LA REMPAH SPEGETI NGAN REMPAH SPEGETI BELONGNESE TUE NAK DAPAT MANA YE...KE ADA JENAMA TERTENTU

    ReplyDelete