Sunday 13 January 2013

ROTI BUN

Resepi asal roti ini adalah dari resepi paun tapi makcik edit-edit sikit untuk bagi kelainan.
Inilah gambar sebelum dimasukkan dalam oven.


Ini roti kismis... just tambah kismis kat dalam roti then sapu kuning roti kat roti, tabur gula dan kismis...

Yang ini pula roti cheese.... sapu permukaan roti ngan kuning telur, tabur cheddar cheese dan gula sikit...
Meh tengok cara nak buatnya.

Bahan-bahan:

1 1/2 cawan susu segar
3/4 cawan gula kastor
11 gm atau 1 peket kecil yis Mauripan (brand kegemaran ramai)
3 biji telur gred A
1/4 cawan mentega atau majerin dicairkan (nak mudah guna microwave)
6 cawan tepung high protein atau tepung roti
Sedikit pewarna kuning (jika suka)

Bahan hiasan:

Kismis hitam
Cheddar cheese
Gula pasir
1 biji kuning telur
Sedikit majerin

Cara menyediakan:

1. Satukan susu segar, gula dan yis dalam mangkuk kecil dan bancuh hingga sebati.
2. Ketepikan dan biar hingga naik buih.
3. Masukkan mentega cair, telur dan pewarna kuning ke dalam adunan yis dan kacau rata.
4. Tuang adunan ini ke dalam tepung sedikit demi sedikit sambil diuli rata. Jika adunan lembik, tambah lagi sedikit tepung hingga elok lembut dan tidak lekat di tangan.
5. Uli tepung lama sedikit. Lalu ketepikan dan bekas dengan kain lembab. Biarkan adunan roti naik 2 kali ganda.
6. Setelah itu, tumbuk adunan untuk keluarkan angin. Uli lagi.
7. Buat adunan kecil seberat 60gm lalu susun dalam loyang bulat (kalau nak 4 segi pun boleh).
8. Buat hingga habis dan biarkan adunan naik 2 kali ganda.
9. Panaskan oven pada suhu 160 darjah celcius.
10. Sapukan permukaan atas roti dengan kuning telur, lalu taburkan cheese atau kismis, dan tabur dengan sedikit gula.
11. Bakar selama 20 minit. Setelah masak, keluarkan dan sapu dengan sedikit majerin.

Bila dah masak.... inilah hasilnya...


Ini roti kismis.... kismis tu banyak lak yang lari. Tak tahan panas kot? Heheheh...


Ini pula roti cheese.... memang geram...

No comments:

Post a Comment