Thursday, 24 January 2013

TRIFLE BUAH-BUAHAN

Kali ni Makcik nak share satu lagi resepi yang makcik dah try. Trifle. Makcik buat dengan tujuan nak jamu family dan kawan-kawan pejabat. Ni la trifle yang makcik buat malam tadi.


Makcik tak de bekas 4 segi so... pakai je la bulat... tapi tak bape nak cantik sebab tak nampak kek swiss roll kat bawah tu. Korang nak tau camne makcik buat?

Meh...

Bahan-bahan:

1 tin buah-buahan dalam tin (kalau suka boleh guna lychee ke... peach ke...)
1 tin susu cair
1 kotak kristal jelly (any flavour)
1 1/2 tin air (guna tin susu cair tu gak sebagai sukatan)
4 sudu besar tepung kastard
7 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanila
1 biji kek swiss roll (any flavour)

Cara Menyediakan:

1. Potong kek swiss roll dalam ukuran tebal 1.5cm, dan susun dalam bekas kaca hingga menutupi semua permukaan acuan tersebut... kalo korang tak de bekas kaca, belasah je laaa...
2. Tuang air dari tin buah-buahan tu hingga kek jadi lembab. Ketepikan.
3. Satukan 1 tin susu cair, 1 tin air, gula pasir dan esen vanila. Kacau rata lalu masak. Dalam masa yang sama, bancuh tepung kastad dengan 1/2 tin air... Bila susu dah mendidih, masukkan bancuhan tepung kastad dan kecilkan api. Masak hingga pekat.
4. Tuang adunan tepung kastad ke atas permukaan kek.
5. Taburkan buah-buah dalam tin atas permukaan kastad dan sejukkan.
6. Masak kristal jelly ikut arahan pada kotaknya tu... bila dah masak, biarkan sejuk sikit tapi masih cair tau.... tuang atas permukaan buah-buah.... then sejukkan dalam peti sejuk. Dah sejuk,,,, sila la ngap.

No comments:

Post a Comment