Friday 6 April 2012

Ayam Goreng Berempah N Nasi Putih Ala Nasi Kukus

Makcik ni bukanlah jenis yang taat masak n makan kat rumah. Kekadang kalo datang angin malas atau penat sangat, Makcik akan gi layan projek Jalan-jalan Cari Makan ngan family. Tapi, for sure mesti cari yang sedap. Soal harga, soal kedua la... ada bajet, layan yang mahal, kurang bajet, layan yang seadanya. Nasi Kukus Ayam Rempah. Pernah dengar kan? Memang sedap. Kat area umah Makcik, kat Selayang Baru... ada satu gerai jual ni.... kat Selayang Segar, sebelah kedai Thiz n That. Harga, berbaloi murah compare saiz makanan tu.... Tapi, pada satu petang ni, balik dari keje, dok mikir apa nak masak, Makcik tetiba rasa nak try buat nasi ala2 Nasi Kukus n Ayam Rempah.... so, makcik pun hentam saja la buat... tapi makcik tak kukus nasi tu, makcik masak cam biasa cuma nasi tu kasi adjust lembik sket... ni la hasilnya.... Meh kita kongsi ilmu ni...


AYAM BEREMPAH

Bahan-bahan :

1/2 ekor ayam dipotong 14, lalu dibersihkan dan ditos
3 batang serai - potong kasar
3 inci halia
3 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu teh garam
2 tangkai daun kari

Cara Menyediakan :

1. Kisar bersama serai, halia dan bawang putih. Seeloknya jangan halus sangat.
2. Gaul bersama bahan kisar, serbuk kunyit, garam dan daun kari dengan ayam.
3. Perap 1/2 jam, lalu goreng hingga elok masaknya.


KUAH KARI

Bahan-bahan:

2 biji kiub ayam
2 biji kentang
1 tangkai daun kari
2 sudu besar rempah kari dibancuh dengan 1/2 cawan air panas mendidih
1 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
sedikit je kunyit hidup
1 kuntum bunga lawang
1/2 inci kulit kayu manis
1 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
1 kotak santan pekat
1 keping asam gelugur

Cara Menyediakan :

1. Kisar bersama bawang putih, bawang merah, kunyit n halia.
2. Tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang hingga wangi.
3. Masukkan bahan kisar dan daun kari. Tumis hingga kekuningan.
4. Masukkan cili kisar. Tumis hingga garing.
5. Masukkan rempah kari, tumis hingga pecah minyak.
6. Masukkan 1.5 cawan air, kiub ayam, asam gelugur, garam, perasa dan kentang.
7. Masukkan pula santan dan masak hingga kentang empuk.

NASI tu, masak lembik sikit la.... biar lembut macam dikukus n sambal belacan tu takkan tak reti kot?





No comments:

Post a Comment