Friday 6 April 2012

BUBUR LAMBUK IKAN

Dari kecil lagi Makcik dibesarkan dengan pengalaman kalo bubur lambuk tu mesti ada mengandungi daging, kekacang dan rempahnya. Orang Johor le katakan. Tapi bila dah jadi mak orang, dah bekerja dan bermesra dengan kengkawan dari berbagai negeri dan budaya, maka Makcik diberi satu lagi pengalaman dan ilmu tentang bubur lambuk . Kali ni, yang bagi resepi ni kat Makcik adalah Kak Raja Nariah.... BUBUR LAMBUK IKAN.  Memang sedap dan baik untuk kesihatan. Meh kita share resepinya.



Bahan-bahan :

2 cawan beras dibasuh
5 cawan air atau lebih
1 sudu teh garam
1 sudu besar lada hitam biji ditumbuk halus (jangan kisar, x sedap jadinya)
2 biji kiub ikan bilis
1 cekak daun pucuk paku merah - ambil daunnya sahaja
1 ikat kecil daun kesum - ambil daunnya sahaja
1 ekor ikan tongkol atau 6 ekor ikan kembung/ikan sardin - direbus, buang tulang, dan diramas kasar
Santan pekat dari 1.5 bii kelapa atau 1 kotak santan

Cara menyediakan :

1. Beras dimasak bersama air dam garam hingga menjadi bubur (elok kembangnya)
2. Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk halus, kiub ayam dan isi ikan.Jika terlalu pekat, tambah air.
3. Setelah elok sebati, masukkan daun pucuk paku merah dan daun kesum serta santan.
4. Masak hingga elok kembang.

Bubur ni memang sedap jika makan dengan sambal kering ikan bilis. Tapi kalo nak, makan gitu pun dah sedap dah... sesuai untuk kanak2 kerana kaya dengan khasiat.

No comments:

Post a Comment