Monday 2 April 2012

KETAM MASAK LEMAK

Sesekali dapat ketam baru memang best layan kan? Kalo ketam lama tak best. Ok, mari kongsi resepi.


KETAM MASAK LEMAK



Bahan-bahan :

4 ekor ketam di belah dua
6 biji cili api (kalo tak mau pedas, kurangkan ye)
Santan pekat dari 1 biji kelapa (makcik guna santan kotak je)
Sedikit kunyit hidup
Sekeping asam keping
Garam dan serbuk perasa

Cara menyediakan:

1.  Kisar atau tumbuk cili api bersama kunyit hidup hingga lumat.
2.  Satukan ketam dan bahan kisar tadi dalam periuk dan letak sedikit air. Rebus hingga ketam bertukar warna kemerah-merahan.
3.  Masukkan santan, asam keping, garam dan serbuk perasa. Masak hingga mendidih sambil dikacau selalu untuk elak pecah santan.

Itu je laa..... selamat mencuba. (Teringat detik-detik makan ketam bersama family dengan arwah Pakcik di rumahnya)


No comments:

Post a Comment