Friday 6 April 2012

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS BERSANTAN

Hari ni Makcik n geng masak nasi lemak kat opis... Makcik bawa sambal ikan bilis. Ada yang tanya, camne masak sambal ni... sebab lain dari sambal nasi lemak yg selalu dimakan. Depa tak tau yg makcik tambah santan. Resepi ni makcik dapat dari kuarga hubby makcik... depa selalu makan sambal ni dengan pulut kuning. Biasa le... orang N9 kan suka sangat pulut kuning.  Resepinya:


 
Bahan-bahan :

1 mangkuk kecil ikan bilis yang telah dikopek, lalu goreng garing.
2 biji bawang besar di belah dua lalu dihiris agak kasar
2 ulas bawang putih
2 senduk kecil cili kisar
1 sudu besar asam jawa di bancuh dengan 1/2 cawan air
1.5 sudu besar gula pasir
2 sudu teh garam
1 biji kiub ikan bilis
1/2 cawan santan pekat

Cara Menyediakan:

1. Tumis bawang putih hingga kekuningan, lalu masukkan pula 1/2 bahagian bawang besar.
2. Setelah bawang besar layu, masukkan cili kisar, lalu tumis hingga pecah minyak dan garing.
3. Masukkan pula air asam jawa, kiub ikan bilis, garam, gula dan garam.
4. Masukkan ikan bilis yg telah digoreng. Kacau rata.
5. Masukkan santan pekat dan masak hingga mendidih.

Hmmmmmmmmmmm.... memang lain dari sambal tumis ikan bilis yang biasa.... sedaaaaaaaaaappppp...

No comments:

Post a Comment