Tuesday 24 June 2014

MINI MOIST VANILA CUP CAKES

Adik adik... skrg ni makcik tgk ramai ladies x berapa smooth in cooking. Kenapa jadi cam tu ye. Well, makcik rasa sebab kekangan masa. Ladies ramai yang career women. Keje kat opis very tiring dan meletakkan ladies stress. So, normally isu ni jadi alasan utk malas ke dapur. Benonya, masak ni boleh bantu reduce stress. Terutama bila makanan yg kita masak dapat buat ahli kuarga kita burppppp... So, kali ini makcik nk share resepi mudah untuk dessert atau pun kudapan. Mini moist vanila cup cake. In mini size, so that mudah untuk simpan dan makan. So, check it out.


Bahan bahan:

230 gm tepung kek
1 sk baking powder
250 gm butter pada suhu bilik
180 gm gula kastor
80 gm susu cair
4 biji telur gred A
1 sk esen vanila
Paper cup secukupnya, let say about 100 pieces

Cara menyediakan:

1. Ayak bersama tepung kek dengan baking powder dan ketepikan.
2. Pukul bersama butter dan gula kastor dengan kelajuan sederhana hinhga kembang dan putih, lebih kurang 10 minit.
3. Masukkan telur satu persatu dalam selangan 30 saat tiap satu sambil terus pukul.
4. Masukkan esen vanila, pukul rata.
5. Masukkan tepung selang seli dengan susu cair hingga adunan sebati. Ketepikan.
6. Masa ni la baru panaskan oven pd suhu 180 darjah celcius. Nak jimat letrik maaa...
7. Sediakan paper cup dlm acuan.
8. Sudukan dengan sudu kecil 3/4 paper cup. Dah siap satu tray, bakar selama 10 ke 15 minit.

So, mmg mudah dan sedappppp.... masa panas2 tu, rasanya agak garing tapi bila dah sejuk, gebu lembut je ko jahhhh.... makcik suka beno kek ni. Ok, selamat menerai.

No comments:

Post a Comment