Tuesday 24 June 2014

RENDANG AYAM CILI API

Makcik ni asal dari Muar, Johor. Tapi makcik tau jugak sikit2 cara masak org N9. Dah, suaminya org N9, nak tak nak, terpengaruh gak masak style org negeri ni. Bab rendang N9, makcik mmg puji uwan hubby yg kat Felda Sg. Lui. Pedas tapi x boleh nak berhenti. Sedap. Bak kata kawan opis makcik, si Fizah Cik Konah, sedap sampai meninggal hidup balik. Over kan ekspressi Cik Konah tu. Tapi makcik have so much fun being her friend. Ok, balik citer rendang ni. Makcik x le bape graduate resepi rendang ni. Makcik pun create resepi sendiri. Gabung2 ilmu mak makcik ngan org N9. Meh makcik share.



Bahannya:

1/2 ekor ayam, potong 8
3 batang serai hiris nipis
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci kunyit
1 inci lengkuas
10 tangkai cili api
2 kotak santan segera
1 helai daun kunyit mayang halus
1 sudu besar kerisik
Sedikit air asam jawa
Garam
Gula

Caranya:

1. Kisar bersama serai, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit, lengkuas danncili api hingga halus.
2. Tumis bahan kisar hingga elok masak dan terbit minyak serta naik bau.
3. Masukkan ayam. Kacau rata.
4. Masukkan air asam, kacau rata.
5. Masukkan santan, garam dan gula.
6. Setelah pekat, masukkan daun kunyit dan kerisik.
7. Masak hingga elok pekat dan rasakan garam gulanya. Jika kena dgn selera anda, hidangkan. Jangan lupa baca bismillah.

No comments:

Post a Comment