Monday, 7 July 2014

AYAM MASAK KICAP STYLE JAWA

Tq untuk Suhara yang tetiba tanya kat wassap group sapa tau resepi ini, dan tq untuk Ratna yang laungkan nama makcik... kalau tak, tak terfkir nak share resepi bonda makcik ni. Tapi, sori le, tak de gambo lak nak tunjuk. Ini dia resepinya:

Bahan-bahan:-

1/2 ekor ayam dipotong 8 lalu dibersihkan.
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu kecil lada hitam/lada sulah
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 biji lada basah merah dibelah 2
1 biji bawang besar dipotong bulat
1/2 botol kicap masin
1 sudu kecil kicap masin
Sedikit gula
Sedikit air

Cara menyediakan:

1. Gaul bersama ayam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit lalu digoreng tanpa perlu garing. Biasa-biasa aje kerana kita mau dagingnya lembut tapi masak. Ketepikan.
2. Tumbuk bersama bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam/lada sulah.
3.  Dalam kuali berasingan, tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
4. Masukkan kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga. Tumis hingga kekuningan.
5. Masukkan sedikit air dan kicap (ikut tahap nak banyak mana kuahnya)
6. Masukkan cuka dan gula. Kacau rata.
7. Masukkan ayam yang telah digoreng, dan masak hingga mendidih.
8. Masukkan pula lada basah merah dan bawang besar. Kacau rata.
9. Masak hingga kuah agak pekat. Tutup api.

Hah, itu aje...

No comments:

Post a Comment