Friday 11 July 2014

KEK KAMPUNG

Kek kampung ni kalo zaman makcik kecik2 dulu famous la. Iya la... zaman awal tahun 70an kat kampung mana la ada orang buat kek guna butter. Lagipun pendapatn org kat kampung, mana la mampu nak butter bagai... untung la dpt makan kek kampung yg guna majerin je ni. Zaman tu, Planta le paling famous. Yang mudah dapat makan, bahulu beso tu. Ala2 kek la jugak. So... setelah sekian lama, makcik pun dh jadi orang urban ni... kek kampung ni dilupakan begitu aje. So... nak jadi sebab makcik belajo buat kek ni bila mak makcik minta makcik buatkan. Mak makcik kena serangan stroke dh 2 tahun lebih so, dia x boleh la nak buat sendiri. Makcik pun belajar la buat... meh makcik share resepi ringkasnya.




 
Bahan bahan

250gm tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
250gm gula kastor
250 gm majerin
4 biji telur gred A
1 sudu besar parutan kulit oren

Cara menyediakan

 1. Panaskan oven pada suhu 150c, dan sediakan acuan berukuran 8 x 8 serta disapu majerin dan dialas kertas minyak.
2. Ayak tepung bersama baking powder dan ketepikan.
3. Pukul bersama gula kastor dan majerin dgn high speed hingga kembang dan putih.
4. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul sekejap aje.
5. Masukkan parutan kulit oren, dan pukul rata.
6. Turunkan kelajuan mixer ke tahap sederhana dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil terus pukul. Jangan lama sgt.
7. Tuang adunan ke dalam acuan dan bakar selama lebih kurang 1 jam atau hingga bila dicucuk dgn lidi, tiada adunan kek melekat di lidi bila lidi ditarik keluar.

No comments:

Post a Comment