Sunday, 13 July 2014

Sup Bebola Seafood

Pernah tak tetiba kita rasa macam tak mau makan nasi tapi kita nak yang mengenyangkan dan mudah? Makcik selalu ada situasi macam ni, terutama kat pejabat. Nak nuju time lunch tu mula dah rasa bosan nak jenguk cafe kat area opis ni. Selalunya makcik n geng, iaitu Cik Konah, Siti Roy, Farid, Izzati n Fisa akan berganding bahu bergabung tenaga, kami guna rice cooker je, kami buat Sup Bebola Seafood. Tapi kami gelarnya Sup Ball Ball. Mudah, sedap dan kenyang. Untuk makluman semua, resepi ni makcik dapat dari Cik Konah @ Norhafizah Muhammad la... udahnya ia jadi menu utama kami kat opis. Meh makcik sebarkan ilmu dari Cik Konah ni. 



Bahan-bahan:-

Campuran bebola seafood yang boleh dibeli secara timbang atau beli asing-asing (ikut le nak letak bape jenis pun)
Mee atau mee hoon atau kuew teow (jika suka)
Lobak merah
Cendawan halus atau cendawan putih
Daun sup dan daun bawang
Tauhu telur
2 biji kiub ayam
Sedikit garam

Cara-caranya:

1. Rebus air setengah periuk nasi tu bersama kiub ayam.
2. Potong semua bahan-bahan.
3. Setelah air mendidih, masukkan bebola dulu. Biar mendidih.
4. Masukkan sayur-sayuran. Akhir sekali, masukkan mee dan garam.

Itu aje...





No comments:

Post a Comment