Makcik yakin beno makcik dh share resepi ni ngan u alls. Ghupanya lom. Meh...
Bahan bahan
1 ekor ayam potong 16
6 batang serai yg gebu gebu
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci kunyit gemuk
3 inci halia gemuk
1 inci lengkuas
1 sudu besar lada sulah
3 senduk nasi ketumbar biji
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan hitam
Air asam jawa
Garam
Gula
Caranya
1. Rendam ketumbar dan jintan lalu tumbuk atau kisar halus ketumbar bersekali lada sulah, jintan putih n jintan hitam. Ketepikan.
2. Hiris bawang bawang, serai, lengkuas, kunyit dan halia lalu kisar halus.
3. Tumis bahan kisar basah hingga naik bau lalu masukkan campuran ketumbar.
4. Tumis lagi hingga elok garing. Masukkan ayam, kacau rata.
5. Masukkan air asam, garam dan gula. Tambah air sedikit dan masak hingga elok pekat.
Itu ajr.
Bahan bahan
1 ekor ayam potong 16
6 batang serai yg gebu gebu
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci kunyit gemuk
3 inci halia gemuk
1 inci lengkuas
1 sudu besar lada sulah
3 senduk nasi ketumbar biji
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan hitam
Air asam jawa
Garam
Gula
Caranya
1. Rendam ketumbar dan jintan lalu tumbuk atau kisar halus ketumbar bersekali lada sulah, jintan putih n jintan hitam. Ketepikan.
2. Hiris bawang bawang, serai, lengkuas, kunyit dan halia lalu kisar halus.
3. Tumis bahan kisar basah hingga naik bau lalu masukkan campuran ketumbar.
4. Tumis lagi hingga elok garing. Masukkan ayam, kacau rata.
5. Masukkan air asam, garam dan gula. Tambah air sedikit dan masak hingga elok pekat.
Itu ajr.
No comments:
Post a Comment