Karipap... memang kuih trademark Malaysia kan. Kat negeri mana pun, mesti ada orang jual karipap. Tak pernah lak jemu tu. Karipap ni nak beza sedap ke tidak adalah inti dan kulitnya. Pada makcik la, karipap yang paling best bila intinya tu agak pedas, ada daging ke, ayam ke... atau paling malas dan kedekut pun, letak udang kering. Lps tu, kulitnya mestilah sentiasa rangup biarpun dah sejuk. Tapi, makcik ni kalo karipap mmg selera kampung. Suka yang kulit biasa, tak suka jenis puff atau berlapis tu. Bukan apa, yang puff tu kalo makan habis terabur kulitnya. Ok, abis bebel, meh makcik share resepi karipap makcik..
Bahan-bahan Inti:
250gm daging kisar atau isi ayam kisar (kalau nak guna udang kering, guna 2 sudu besar)
6 biji kentang dikupas kulitnya dan dipotong dadu kecil-kecil
2 sudu besar serbuk kari daging
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar cili kisar
Sedikit daun sup dan daun bawang
Sedikit garam
Sedikit gula
Sediki air
Cara Menyediakan:
1. Tumbuk bawang merah dan bawang putih bersama. Jika nak guna udang kering, rendam dulu udang kering lalu tumbuk halus.
2. Tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.
3. Masukkan cili kisar, tumis hingga garing.
4. Masukkan serbuk kari dan tumis hingga naik bau. (Jika guna udang kering, masukkan udang bila bahan tumis dah naik bau. Kemudian baru masuk air. Jika guna daging/ayam, cara bawah ni)
5. Masukkan sedikit air, lalu masukkan daging/isi ayam. Kacau rata. Biar sekejap.
6. Masukkan kentang yang telah didadu.
7. Masukkan garam dan gula. Tambah sedikit lagi air jika perlu.
8. Masak hingga air kering dan kentang elok empuknya.
9. Hiris daun sup dan daun bawang, lalu masukkan dalam inti, kacau2. Tutup api dan biar sejuk.
Bahan-bahan kulit:-
1 kg tepung gandum
2 senduk besar minyak panas
Air yang betul2 sejuk (sama ada air dari peti sejuk atau diletak ais)
Sedikit garam.
Cara Menyediakan:-
1. Gaul rata tepung gandum dengan sedikit garam.
2. Tuang minyak yang betul-betul panas sikit sikit dan kacau rata dengan senduk.
3. Masukkan air dari peti sejuk sikit sikit sambil uli sebati. Tipsnya, doh sudah sedia apabila doh tidak melekat di tangan atau di bekas adunan. Jangan terlalu keras nanti tak boleh nak kelim.
4. Ambil sedikit adunan tepung lalu bulatkan, dan gelek dengan penggelek. Nak mudah, kalo ada mesin buat mee tu, boleh gak. Masukkan 1 sudu kecil inti ke dalam adunan yang telah digelek.
5. Jika anda tak reti nak kelim manual kat tepi karipap, pakai la acuan karipap. Cuma pastikan, di tepi bibir adunan tu letak air atau bancuhan tepung gandum supaya ianya elok tertutup. Jika reti kelim manual, buat la.
6. Buat hingga selesai.
Ok, part ni penting. Jika anda tak sabar, boleh goreng terus. Tapi karipap tu nanti tak berapa rangup tau... So, ikut pengalaman makcik, makcik akan goreng suku masak, lepas tu makcik akan sejukkan. Then makcik frozenkan karipap tu dalam ruang beku peti sejuk. Tak usah risau, tak melekat punya... sebab dah goreng suku masak, kannnn.... Bila dah beku tu, nak makan, goreng terus dengan api sederhana tapi perlu nyahbeku. Ini tips makcik berdasarkan pengalaman makcik. U all try la.
No comments:
Post a Comment