Sambal Kicap memang sedap bebeno kalo buat nambah perisa bila makan menda-menda yang bersup. Kena lak kalo pedas, mau menyeringai tapi masih nak tambah lagi. Kalo makan pisang goreng ke, keladi goreng ke, keledek goreng ke atau tak pun, ikan bakar ke, memang wallla sangat kalo cicah dengan sambal kicap ni. Nak menyediakannya mmg mudah sangat. Meh makcik bisik apa menda yang kena ada dan caranya:-
Bahan-bahan:-
Segenggam cili api
1 biji besar bawang putih
1 sudu besar gula pasir
Sedikit perahan limau atau sedikit cuka
Kicap masin
Cara Menyediakan:-
1. Tumbuk semua bahan kecuali perahan limau dan kicap hingga lumat.
2. Masukkan kicap dan perahan limau.
Itu aje. Kalau takut mercik ke mata, kisar semua bahan termasuk kicap dan perahan limau.
No comments:
Post a Comment