Friday 11 July 2014

CREAM PUFF WITH CUSTARD FILLING

Dah lama makcik simpan resepi ni. Bila makcik google blogger lain, resepi cream puff ni kebanyakannya lebih kurang sama aje. Tapi, let me share resepi yang makcik dapat dari kakak ipar makcik, Kak Emi yang master bab baking ni. Moga ilmu yang makcik dapat dari beliau akan jadi sedekah dan manfaat yang berpanjangan.




Bahan bahan cream puff

140gm tepung gandum
120gm majerin
225gm air
4 biji telur gred B

Caranya

1. Masukkan majerin dlm periuk kecil lalu dimasak hingga cair.
2. Masukkan air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan tepung gandum dan kacau rata, tutup api. Biarkan seketika, dalam 7 minit.
4. Sediakan loyang dan alas dengan baking paper. Panaskan oven pada suhu 220c.
5. Masukkan adunan cream puff ke dalam mixer dan pukul dgn kelajuan sederhana.
6. Masukkan telur satu persatu. Pukul sebati.
7. Masukkan adunan ke dalam piping bag yg diletakkan nozel berbentuk bintang di hujungnya.
8. Picit dan bentukkan adunan. Bakar selama 40 minit. Janga  sesekali buka oven masa bakar selagi ada buih2 yang kuar dari cream puff. Sejukkan setelah madak.

Bahan bahan custard filling

50 gm tepung kastard ... makcik guna brand bird custard
100 gm gula pasir
250gm susu segar
200gm air sejuk

Caranya

1. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk kecil dan kacau rata.
2. Masak sehingga adunan pekat dan berkilat sambil dikacau. Matikan api dan biar sejuk.
3. Setelah sejuk, sudukan ke dalam cream puff yanb digunting sedikit.

No comments:

Post a Comment