Tuesday 8 July 2014

BERGEDIL DAGING

BERGEDIL DAGING. Hmmm... memang sedap, terutama bila makan bersama soto. Perghhh... rasa kalo ada mertua lalu, sure kita tarik mertua ajak makan sekali. Hah, gitu... ni peribahasa yang dimotivasikan. He he he... Bergedil daging ni ada banyak version. Tapi, makcik lebih suka guna cara ini. 

Kawan opis makcik, Norhafizah Mohamad @ Cik Konah dah try. Siap wassap gambo lagi nak tunjuk gigihnya dia menyiapkan bergedil ni. Katanya nak jamu kakak ipar. So, makcik pinjam gambo dia ni utk share kat blog makcik ni. Moga bila ada yang buat ikut resepi ni, Cik Konah juga dapat pahala kerana sudi share gambo bergedil hasil kegigihan dia. Meh kita study resepi ni:-


Bahan-bahan:-

250 gm daging kisar (kalau nak tuko ngan ayam pun ok jerrr)
6 biji kentang di belah 12 lalu digoreng
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
Sedikit daun sup
Sedikit daun bawang
Sedikit garam
2 biji putih telur

Cara Membuatnya:-

1. Hiris bawang merah dan bawang putih lalu digoreng (buat bawang goreng)
2. Hiris daun sup dan daun bawang.
3. Satukan daging kisar yang telah direbus, garam, bawang goreng dan kentang yang telah digoreng lalu ditumbuk bersama hingga sebati.
4. Masukkan hirisan daun sup dan daun bawang lalu diuli rata.
5. Bentukkan bulat atau leper sambil dikepal padu supaya tidak pecah.
6. Panaskan minyak dan pukul putih telur.
7. Celup bebola bergedil dalam putih telur lalu goreng hingga kekuningan. Angkat dan hidangkan.

Bergedil ni sedap kalo dibuat lauk juga. Apa-apa aje la... dah memang sedap. Makan le ikut gaya yang korang rasa suka sangat.

No comments:

Post a Comment