Haaaa.... macam x biasa dgr org buat cekodok nasi kan. Well, cekodok aka jemput2, aka cucur nasi ni aku first time makan hasil masakan Makcih Yah, jiran depan rumah aku. Makcik Yah ni kalo masak apa pun sedap. Dulu aku selalu menempel kat umah dia... bukak tudung saji dia... hahahahaha... x malu betul aku. But now, dia x larat dah. Dh uzur. Baru baru ni aku jumpa ada satu blogger share resepinya. But, now aku share pulak resepi makcik Yah yang aku modified sikit2. Bagi umphhhh.
Bahan bahan
2 cawan nasi sejuk
2 cawan air
Sejemput penuh ikan bilis
Sebiji bawang besar di potong dadu kasar
3 cawan tepung gandum
1 biji lada merah dipotong dadu kecil kecil
Sedikit daun sup dan daun bawang
Sedikit parutan lobak merah atau didadu kecil
1 biji telur
Garam secukupnya
Cara menyediakan
1. Kisar bersama nasi sejuk, air, ikan bilis dan bawang besar. X perlu halus sgt.
2. Masukkan tepung dlm mangkuk, tuang bahan kisar, masukkan garam dan gaul rata.
3. Masukkan telur dan gaul sebati.
4. Masukkan daun sup, daun bawang, lada merah dan lobak merah. Gaul lagi. Jika terlalu pekat, masukkan sedikit air. Jika cair, masukkan lago tepung.
5. Panaskan minyak dan sudukan atau jemputkan ke dlm kuali. Goreng hingga kekuningan.
Cekodok ni sedap makan dengan sambal tumis ke, kuah asam pedas ke, kuah kari ke, sambal sardin ke... atau paling malas pun dgn cili sos. Selamat mencuba.
Bahan bahan
2 cawan nasi sejuk
2 cawan air
Sejemput penuh ikan bilis
Sebiji bawang besar di potong dadu kasar
3 cawan tepung gandum
1 biji lada merah dipotong dadu kecil kecil
Sedikit daun sup dan daun bawang
Sedikit parutan lobak merah atau didadu kecil
1 biji telur
Garam secukupnya
Cara menyediakan
1. Kisar bersama nasi sejuk, air, ikan bilis dan bawang besar. X perlu halus sgt.
2. Masukkan tepung dlm mangkuk, tuang bahan kisar, masukkan garam dan gaul rata.
3. Masukkan telur dan gaul sebati.
4. Masukkan daun sup, daun bawang, lada merah dan lobak merah. Gaul lagi. Jika terlalu pekat, masukkan sedikit air. Jika cair, masukkan lago tepung.
5. Panaskan minyak dan sudukan atau jemputkan ke dlm kuali. Goreng hingga kekuningan.
Cekodok ni sedap makan dengan sambal tumis ke, kuah asam pedas ke, kuah kari ke, sambal sardin ke... atau paling malas pun dgn cili sos. Selamat mencuba.
ok mimi..lepas ni nasi sejuk semua simpan
ReplyDelete