Tuesday 8 July 2014

CARA BERLAUK

Cara berlauk ni sama la adik beradik ngan cara manis. Yang bezanya, cara berlauk ni kaler kuning dan ada lauk dalamnya, so... pedas la jugak. Kalo cara manis tu, lagi sempoi... tabur gula je. Anyway, meh makcik share resepi. Gambo, hmmm... tak ada dalam gallery lak. Nanti le makcik share later later ek.

Bahan-bahan:

1/2 kg tepung gandum
1 kotak santan
1 biji telur
Sedikit pewarna kuning
Sedikit garam
2 gelas air
250 gm daging kisar/ayam
2 sudu besar serbuk kari ayam
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar cili kisar
Sedikit daun sup
3 biji lada basah merah dihiris bulat nipis-nipis

Cara membuatnya:

1. Tumbuk bersama bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan cili kisar dan tumis garing.
3. Masukkan serbuk kari, kacau rata.
4. Masukkan daging kisar dan garam. Masak hingga elok daging empuk. Masukkan pula hirisan daun sup. Ketepikan.
5. Masukkan santan, air, telur, tepung gandum, sedikit garam dan pewarna kuning ke dalam besin. Kacau rata. Untuk lebih halus bancuhan, kisar dalam mesin pengisar.
6. Sediakan acuan cara atas api kecil dan sapu minyak dengan menggunakan daun pandan.
7. Tuang 1 sudu besar adunan tepung ke dalam lubang acuan lalu diletakkan pula inti daging yang dimasak tadi ke tengah-tengah lubang. Hias dengan sekeping hirisan lada basah merah.
8. Masak hingga adunan tepung elok masaknya dan ulang hingga selesai.

Buat kuih cara ni mmg agak letih, sama macam buat roti jala... lama nak nyudahkan. So, kalo semangat tak berapa nak kental, hmmm.... buat sikit dah le. 

1 comment:

  1. Mimi aku suka yang manis lagi...lagi pun ko taukan semangat aku bukan kental mana mcm ko yg rajin menjahit.

    ReplyDelete