Saturday 12 July 2014

RENDANG AYAM

Rendang merupakan salah satu hidangan istimewa masyarakat Melayu. Bahan bahan yg digunakan penuh dengan rasa dan aroma yg tersendiri. Rendang ada pelbagai jenis, selalunya ikut negeri. Kali ini makcik nak share resepi rendang makcik sendiri. Mungkin sama dengan orang lain tapi yg pasti x sama dgn bonda makcik selalu buat. Terbukti, mmg dipuji oleh insan insan di rumah dan kawan kawan di pejabat. Ok, mari makcik perturunkan pada anda yang sudi ziarah blog makcik ni.


 
Bahan bahan

1/2 ekor ayam dipotong 8 ( kalo nak guna daging, buat 1 kg daging ye)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 batang serai
1 inci halia
1/2 inci kunyit
1/2 inci lengkuas
1 senduk cili kisar
1 helai daun kunyit
1/2 kotak santan atau 1 mangkuk santan dari 1 biji kelapa
1 sudu besat kerisik
Sedikit air asam jawa
Sedikit garam
Sedikit gula

Cara menyediakan

1. Hiris dan kisar bersama bawang merah, bawang putih, serai, kunyit dan lengkuas hingga halus.
2. Panaskan sedikit minyak lalu tumis bahan kisar hingga kekuningan.
3. Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.
4. Masukkan ayam dan air asam, masak seketik?
5. Masukkan santan, garam dan gula. Masak hingga kuah agak pekat.
6. Masukkan kerisik dan masak hingga kuah pekat.
7. Masukkan hirisan daun kunyit, kacau rata, biar seketila lalu matikan api.

Mudah je ni... tapi berbaloi tau. Cuba la.

No comments:

Post a Comment